Klachten
Hoe goed mensen ook hun best doen, het kan zijn dat jij klachten hebt over je specialist of je zorgverzekeraar. Een klacht indienen, doe je natuurlijk omdat je een oplossing wilt. Maar goede klachtenbehandeling draagt ook bij aan kwaliteitsverbetering in de zorg. Door een klacht in te dienen, help je mogelijk dus ook anderen.
Je kunt de volgende stappen ondernemen.
Direct oplossen
Je bespreekt jouw klacht met jouw specialistische zorgaanbieder of zorgverzekeraar en probeert tot een oplossing te komen. Lukt het niet bij de eigen vestiging, stap dan eventueel naar het hoofdkantoor. Is een zelfstandige audicien aangesloten bij HoorProfs of CVZA, dan kun je ook bij deze organisaties terecht.
Second opinion
Je vraagt een second opinion aan bij een andere zorgaanbieder (bijvoorbeeld bij een andere audicien, audioloog of hulpverlener) van dezelfde discipline. Een second opinion wordt meestal vergoed. Vraag dit wel vooraf na bij jouw zorgverzekeraar! Voor een second opinion bij een audicien hoef je geen vergoeding bij jouw zorgverzekeraar aan te vragen; het staat altijd vrij om bij een andere audicienswinkel binnen te lopen.
Branche-/beroepsvereniging of geschillencommissie
Lukt het niet om de klacht op te lossen? Mogelijk kunt u contact opnemen met:
- Zorgverzekeraars: Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen SKGZ
- Huisartsen: Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)
- Kno-artsen: Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde
- Audiciens: Nederlandse Vereniging van Audicienbedrijven NVAB (Hans Anders, Platform ongebonden bedrijven, Specsavers) of De Kwaliteitsaudiciens (Beter Horen, Schoonenberg, Van Boxtel), of bij het keurmerkinstituut Stichting Audiciensregister StAr
- Fabrikanten hoorhulpmiddelen: GAIN
- Audiologen en medewerkers van een audiologisch centrum: Federatie Nederlandse Audiologische Centra FENAC
- Logopedisten: Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF)
- Tolken: stichting Register Tolken Gebarentaal
- Psychologen: Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP) en De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).
Als laatste mogelijkheid kunt u juridische stappen ondernemen via: