Soloapparatuur en streamers
Soloapparatuur
Soloapparatuur is een aanvullend hoorhulpmiddel voor als het spraakverstaan met hoortoestellen toch nog lastig is. Met soloapparatuur ontvang je het geluid van een spreker of apparaat direct op jouw hoortoestellen. Doordat de hinder van akoestiek en achtergrondruis wordt verminderd, verbetert dit het spraakverstaan.
Soloapparatuur werkt draadloos via FM of via 2,4 GHz en bestaat uit twee onderdelen: een zender met een microfoon en een ontvanger. De zender geef je aan de spreker of zet je op tafel. Bij grote groepen kun je eventueel twee of meer microfoons aansluiten. De zender kan ook worden aangesloten op radio, tv, cd, computer of andere geluidsbron door deze op de audio-ingang aan te sluiten. Jouw hoortoestel vangt het geluid op via een halslus (hoortoestel op de T-stand), via een klein blokje dat met een speciaal FM-schoentje in de batterijlade geplaatst wordt van jouw ‘achter het oor’-toestel, via een klein blokje in de streamer (zie hieronder) of via geïntegreerde ontvangers in jouw hoortoestel. De meeste soloapparatuur hebben verschillende standen om bijvoorbeeld alleen de spreker te kunnen horen of om ook nog omgevingsgeluiden waar te nemen, zodat je ook hoort wat er om je heen wordt gezegd. Soloapparatuur is zowel geschikt voor kinderen als volwassenen, bijvoorbeeld bij onderwijs, lezingen, werkoverleg, vergaderingen, bij- of nascholingsactiviteiten.
Instellen
Voor soloapparatuur is een aantal frequenties vrijgegeven. De leverancier van jouw soloapparatuur kan je vertellen welke frequenties zich bevinden onder de kanalen van jouw soloapparatuur. Soms kunnen zenders van het ene merk geluid sturen naar ontvangers van een ander merk, maar dit komt zelden voor. Bij bepaalde merken kun je de frequenties zelf wijzigen, bij andere kan alleen de leverancier dit doen. Er zijn ook merken die zich automatisch aanpassen aan de frequentie van de zender die op dat moment aanstaat.
Het volume van soloapparatuur is regelbaar via de ontvanger of via de volumeknop van jouw hoortoestel.
Streamers
In plaats van soloapparatuur kan ook gekozen worden voor een merkgebonden accessoire, een zogenaamde ‘streamer’. Het merkgebonden microfoontje stuurt het geluid van de spreker draadloos naar jouw hoortoestellen, eventueel via een extra accessoire.
Let op! Soms kan een streamer worden vergoed, maar dan heb je geen recht meer op vergoeding van soloapparatuur.
Hulpmiddelen proberen
Om zo goed mogelijk gebruik te maken van jouw hulpmiddel, is het belangrijk dat je alle mogelijkheden kent en precies weet hoe het werkt. Je kunt deze overige hulpmiddelen proberen bij een HOORinfotheek. Wel heb je hiervoor een verwijzing van jouw huisarts of audioloog nodig en vallen de kosten van een bezoek onder het eigen risico of je kunt een bezoek brengen op eigen rekening (2017: € 50,-). Ook kun je verdere informatie vragen bij audiologische centra. Kijk bij Zoek & kies Audiologische centra welke centra speciale ruimtes hebben waarin je de hoorhulpmiddelen kunt proberen.
Vergoeding
Overige hoorhulpmiddelen komen voor 100% vergoeding van de zorgverzekeraar in aanmerking, wanneer jouw gehoorverlies (gemiddelde van metingen bij 1000, 2000 en 4000 Hz)) 35 dB of meer is en je volgens het protocol deze hoorhulpmiddelen nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Jouw verzekeraar kan je hierover nader informeren.
Zorgverzekeraars hebben contracten met bepaalde leveranciers. Dan kan het voorkomen dat je een ander merk krijgt dan je zelf zou hebben uitgekozen. Als je het hiermee niet eens bent, kun je een beroep doen op de restitutie van jouw zorgverzekering. Het kan zijn dat je het merk van jouw voorkeur dan wel kunt krijgen, maar dat je dan het marktconforme tarief vergoed krijgt en een gedeelte zelf moet bijbetalen.
Als je een hulpmiddel nodig hebt om jouw werk goed te kunnen uitoefenen, kun je mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding van het UWV als het gaat om een voorziening die niet gekoppeld is aan jouw hoortoestel. De aanvraag moet door jouw werkgever worden gedaan.
Daarnaast kun je mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding van de gemeente (Wmo). Heb je de hulpmiddelen nodig voor jouw maatschappelijke participatie (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, lokale politieke activiteiten) of wil je dat er voorzieningen komen in openbare gebouwen (bijvoorbeeld het theater), dan zou dit kunnen vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor informatie kun je terecht bij jouw gemeente. Overigens merken wij dat weinig gemeenten voorzien in individuele voorzieningen bij de uitvoering van de Wmo. Wel zijn er succesvolle voorbeelden voor aanleg voorzieningen in openbare gebouwen.
De kosten voor hoorhulpmiddelen zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de Belastingen.