Het komt niet vaak voor dat het maken van oorafdrukken voor oorstukjes op maat problemen oplevert. Toch zijn er situaties waarin voorzichtigheid geboden is.
Kinderen tot 12 jaar
Voordat een audicien het materiaal voor het maken van de afdruk in het oor kan spuiten, moet er eerst een watje geplaatst worden in de gehoorgang. Vanwege de smalle gehoorgangen van kinderen is het soms moeilijk dit watje te plaatsen. Bij de aanwezigheid van buisjes is het risico dat het materiaal om een oorafdruk te maken toch langs het watje loopt en via het buisje in de holte achter het trommelvlies terecht komt. Dit kan schade veroorzaken.
Holtes na operatie
Heb je als gevolg van een operatie te maken met radicaal holtes in jouw gehoorgang, dan is het vanwege de grilligheid van de gehoorgang en de operatieholte moeilijk een afdruk te maken.
Wijder wordende gehoorgang
Heb je gehoorgangen die naar binnen toe wijder worden, dan loop je het risico dat de afdruk er moeilijk uit te krijgen is.
Perforatie trommelvlies
Heb je een geperforeerde trommelvlies (gat in trommelvlies), dan kan het materiaal langs het watje lopen en wordt het niet door het trommelvlies gestopt en komt in de achterliggende holte. Dit kan schade veroorzaken.
Het is daarom belangrijk dat een afdruk gemaakt wordt door een gediplomeerd audicien of door een audicienmedewerker die hiertoe in de opleiding een certificaat heeft behaald dan wel een cursus met succes heeft afgerond bij Laboratorium Formaat en werkt onder verantwoordelijkheid van de audicien.
Deze audicien(medewerker) moet altijd eerst met een otoscoop in jouw gehoorgang en naar het trommelvlies kijken. Mocht hiertoe aanleiding zijn (wanneer er dus sprake is van holtes, wijder wordende gehoorgang of perforatie/buisjes), dan moet een audicien jou doorverwijzen naar een specialist: een audiologisch centrum of Laboratorium Formaat in Haarlem.