Waarom kost een hoortoestel bij de ene audicien meer dan bij de andere?

Het is goed mogelijk dat je voor hetzelfde merk en type hoortoestel bij verschillende audiciens verschillende prijzen betaalt. Dit heeft diverse oorzaken:

  • Veel audiciens(ketens) hebben contracten met zorgverzekeraars afgesloten. Door deze contracten kunnen er verschillen zijn in de kosten die de audicien berekent voor de hoortoestellen.
  • Audiciens verrekenen de tijd (arbeidsloon) die ze reserveren om tot een goede aanpassing van het hoortoestel te komen door in de verkoopprijs. Ook de mate waarin de winkel is uitgerust met meet- en regelapparatuur, kan een rol spelen.
  • Sommige audiciens bieden service die ze verrekenen in de toestelprijs, daar waar anderen die service apart berekenen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot huisbezoek door de audicien, maar ook aan nazorg en verzekeringen tegen verlies en diefstal.
  • Er zijn audiciens die graag hun marktaandeel vergroten door speciale marketingacties te houden. Bijvoorbeeld door uw eigen bijdrage voor hun rekening te nemen.

Inzicht

Door bij Zoek & kies Verzekeringen te laten zien welke verzekeraars met welke audiciens een contract hebben afgesloten en tegen welke tarieven, kan jij een bewuste keuze maken. Je zou verwachten dat hoe lager het tarief, hoe minder jij zelf betaalt. Je hebt immers als je 18 jaar of ouder bent een eigen bijdrage van 25%. Toch laat onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek (CQI/PREM) het tegenovergestelde zien. Hoe lager de tarieven die verzekeraars afspreken met audiciens, hoe hoger het gemiddelde bedrag dat jij bijbetaalt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat bij lage tarieven en vooral bij selectieve inkoop van verzekeraars (contracten met maar een paar audiciens), er vaker een beroep wordt gedaan op restitutie en op ‘upgraden’. Dit is volgens Stichting Hoormij echter niet zoals verzekerde zorg volgens de wet is bedoeld. Je hebt recht op vergoeding van dat hoortoestel waarmee jij goed kunt functioneren. Laat je dus niet te snel overhalen om te ‘upgraden’ of zelfs het hoortoestel helemaal zelf te betalen.

Gedragscode

De audicien heeft de vakkennis in huis om te beoordelen welke hoortoestellen passen bij jouw gehoorverlies en jouw wensen. Je behoort dat toestel te krijgen waarmee jij prima kunt functioneren. Dit wil zeggen: passend bij jouw (mate en type) gehoorverlies en aansluitend bij jouw voorwaarden. Een audicien moet je altijd een hooroplossing binnen de verzekerde zorg aanbieden. Bijbetalen mag alleen voor extra eigenschappen van een hoortoestel die je niet echt nodig hebt om te kunnen functioneren. Het lastige is dat wat ‘extra’ is, per persoon verschilt.