Kan je mij niet gewoon zeggen wat het ‘beste’ hoortoestel is?

De mate waarin je kunt ‘horen’ heeft niet alleen te maken met hoe goed jouw oren (nog) functioneren, maar is afhankelijk van veel meer zaken. Het gaat er niet alleen om of je geluiden hoort, maar welke informatie deze geluiden jou geven. Met andere woorden: als je iets laat vallen, hoor je niet alleen een geluid, maar aan het soort geluid herken je ook vaak wat je hebt laten vallen en afhankelijk van waar je het geluid hoort weet je ook waar je moet zoeken. Als je met iemand praat dan gaat het er niet alleen om dat je hoort dat iemand iets zegt, maar dat je ook verstaat wat er gezegd wordt.

Complexiteit vraagt om maatwerk

Als je minder goed ‘hoort’ en je overweegt om dit te compenseren met een gehoorapparaat, dan is de keuze van een toestel niet alleen afhankelijk van jouw mate van gehoorverlies (hoeveel geluid kan jouw oor nog waarnemen bij verschillende toonhoogtes), maar o.a. ook van het soort gehoorverlies (waar in het oor is er iets kapot), van de mate waarin jouw oren kunnen samenwerken (nodig om te kunnen bepalen waar geluiden vandaan komen), de nagalm in jouw oren (wat storend kan werken), hoe jouw hersenen werken, hoe taalvaardig je bent en hoeveel inspanning het horen je kost en in welke situaties je regelmatig komt (rustige omgeving of met veel lawaai om je heen). Kortom, horen is een prachtig iets, maar ook heel complex. Dat maakt ook dat het kiezen van een hoortoestel en het juist afstellen ervan alleen maar door een specialist gedaan kan worden in overleg met jou. Het is ook de reden waarom twee mensen met eenzelfde mate van gehoorverlies (dezelfde meetresultaten bij een toonaudiogram) toch heel verschillende hoortoestellen nodig hebben.

En volgens de wet heb je recht op vergoeding van die hoorhulpmiddelen, waarmee jij goed kunt functioneren. Welke dat zijn is dus een zoektocht die je samen met specialisten doorloopt.